matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie logarytmiczne
MLODYCZ:
x
logx
+10x
−logx
=11 w odpowiedzi była wskazówka że ów zadanie trzeba rozwiązać przez wykorzystanie zmiennej.
14 lut 18:22
Bogdan:
Założenie: x > 0
10
x
logx
+
= 11 / * x
logx
x
logx
(x
logx
)
2
− 11x
logx
+ 10 = 0, Δ = 81, x
logx
= 1 ⇒ x
logx
= x
0
⇒ logx = 0 ⇒ x = 1)
0
= 1 lub
1
x
logx
= 10 ⇒ logx = log
x
10 ⇒ logx =
⇒ log
2
x = 1 ⇒
logx
1
⇒ logx = −1 lub logx = 1 ⇒ x = 10
−1
=
lub x = 10
10
1
Odp.: x = 1 lub x =
lub x = 10.
10
14 lut 22:22