Styczna do wykresu
Kasia 19:
Styczna do wykresu f(x)=
√x*cos(x−1) w punkcie (1, f(1)) ma równanie
14 lut 18:18
Jack:
policz najpierw pochodną f(x)=√xcos(*x−1)
14 lut 18:21
Kasia 19: i co dalej
14 lut 18:23
Kasia 19:
14 lut 18:27
Jack:
wstaw x=1 do pochodnej. f'(1) to będzie współczynnik kierunkowy stycznej. Współczynnik "b"
wyliczysz znając punkt w którym liczysz styczną (z treści zadania).
14 lut 18:27
zdesperowany student: punkt stycznosci to (1;1)
| | cos(x−1) | |
pochdona f(x)= |
| −√xsin(x−1)
|
| | 2√x | |
wspolczynnik kierunkowy stycznej to
f'(1)=
12
y−y
0=ks(x−x
0)
styczna ma postac y=0,5x+0,5
14 lut 18:28
Jack:
nie umiesz się bawić desperacie...
14 lut 18:29
Kasia 19: dzięki studencie
14 lut 18:38