ułamek potęga
gall anonim: Mam problem z podniesieniem do potęgi ułamka. Pomożecie?

(
12√2)
3
Jak to rozpisać? Z góry dziękuję za pomoc.
14 lut 18:06
Mila: | 13 | |
| √2=21/2 (2* 21/2)3=8*23/2 |
| 2√23 | |
14 lut 18:09
ICSP: | | 1 | | 13 | | 1 | | √2 | |
( |
| )3 = |
| = |
| = |
| |
| | 2√2 | | (2√2)3 | | 16√2 | | 32 | |
14 lut 18:09
Mila: Nawias zgubiłam w mianowniku (2√2)3
14 lut 18:10
Mila: bez wzorów nie dasz rady 23/2=21+1/2=2*21/2
14 lut 18:13
gall anonim: Dzięki wielkie, ogarnęłam to sposobem ICSP

Czasami miewam zaćmienie umysłowe

Jeszcze jedno pytanie, gdyż utknęłam z dwoma zadaniami w martwym punkcie i nie wiem co dalej..
1) log
x(4x
2+x−4)=3
po pewnych transformacjach wyszło mi:
(x
2−1)(x−4)=0
2) log
4−x216=2
no i tutaj równiaż po obliczeniach wyszło:
x
2(x
2−8)=0
Co dalej należy zrobić

Wynik w zad 1. =4 w zad.2 =0
14 lut 18:35
ICSP: 1) loga b = c ⇔ ac = b
Oczywiście trzeba pamiętać o kilku założeniach : a ≠ 1oraz b >0. Sama sobie te założenia ze
swojej funkcji wyznaczysz.
Teraz korzystam z tego twierdzenia:
logx (4x2 + x − 4) = 3
a = x
b = (4x2 +x − 4)
c = 3
x3 = 4x2 + x − 4 ⇔ x3 − 4x2 − x + 4 = 0 ⇔ x2(x−4) −1(x−4) = 0 ⇔ (x−1)(x+1)(x−4) = 0
a*b*c = 0 ⇔ a = 0 lub b = 0 lub c = 0
(x−1)(x+1)(x−4) = 0 ⇔ x−1 = 0 v x+1 = 0 v x−4 = 0 ⇔ x = 1 v x = −1 v x = 4. Uwzględniając
założenia dziedziny wychodzi: x = 4. Drugie analogicznie.
14 lut 19:00