funkcja
Marta: Punkt o współrzędnych (1;2) należy do wykresu funkcji liniowej f, x0 jest jej miejscem
zerowym. Wyznacz wzór tej funkcji, jeśli wiadomo, że | f (0) |=| x0| .
5 lut 19:31
Eta: Witam ponownie!
szukana funkcja to f(x) = ax +b poniewaz punkt ( 1,2) nalezy do wykresu
to podstawiamy do tego wzoru za x= 1 F(x)= 2
czyli 2 = a +b
to a +b= 2 teraz miejsce zerowe to x = -b/a gdzie a ≠0
u nas w zad. I f(0) I = I xoI
f(0) = a*0 +b = b
to I bI = I -b/aI czyli b= b/a to b*a= b to
ab - b=0 to b( a - b) =0 to b=0 lub b=a
czyli jak b= 0 to a +b= 2 czyli a = 2
to funkcja ma postać f(x) = 2x
jeżeli b= a to a+b =2 to 2a = 2 to a = 1 i b= 1
czyli funkcja ma postać f(x) = x +1
czyli odp: są dwie takie funkcje
f(x) = 2x lub f(x) = x +1
5 lut 19:55