matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz funkcję odwrotną
Kasia 19:
Podana funkcja: g(x)=arctg(
√
2x−1
) Wyznacz funkcję odwrotną: [g−1(x)] oraz Dy
14 lut 17:39
Godzio:
y = arctg(
√
2x − 1
) tgy =
√
2x − 1
tg
2
y = 2x − 1
tg
2
y + 1
= x
2
tg
2
x + 1
g
−1
(x) =
2
14 lut 17:48