ciagi
Agata: W ciagu arytmetycznym a1=3, S3=18. Wyznacz r.
14 lut 17:31
Mila: podaj wzór na sumę n wyrazów
14 lut 17:36
Ajtek: a
1=1
a
3=? ale wiemy, że a
3=a
1+2r
r=?
S
3=18
Podstaw to do wzoru na sumę i policzysz

.
14 lut 17:36
Agata: czyli r =3
tak?
14 lut 17:37
Ajtek: Nie, sprawdź obliczenia.
14 lut 17:42
Agata: wyszlo mi 3. Nie wiem gdzie zrobilam blad...
14 lut 17:44
Ajtek: Napisz jak liczyłaś, a błąd znajdziemy

.
14 lut 17:47
Mila: podaj wzór na sumę
14 lut 17:47
Agata: Sn= a1+a2+....+an−1+an
14 lut 17:50
Agata: po prostu wyliczylam a3=3+2r i tak wyszlo mi ze r=3
14 lut 17:51
Ajtek: Sn=a1+an2*n
14 lut 17:52
Agata: aha,no tak
14 lut 17:52
Mila: | | (a1+an)*n | |
Sn= |
| n=3 najpierw policz 3 wyraz ciągu |
| | 2 | |
14 lut 17:53
Agata: i teraz podstawic to?
14 lut 17:53
Agata: ok
14 lut 17:53
Ajtek: Przepraszam źle spojrzałem na a
1.
r=3

. Co za pierdoła ze mnie
14 lut 17:54
Agata: nio czyli dobrze liczylam,tak? nic sie nie stalo
14 lut 17:55
Ajtek: Dobrze, ja liczyłem dla a
1=1



!
14 lut 18:02
Mila: 36=9+3a
3
27=3a
3
a
3=9
a
3=a
1+2r
9=3+2r
2r=6
r=3
14 lut 18:03
Agata: pomylki sie zdarzaja
14 lut 18:04
Agata: dzieki za pomoc
14 lut 18:05