W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt C=(3,-1) ....
assasin: W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt C=(3,−1) jest wierzchołkiem kąta prostego.
przeciw prostokątna trójkąta zawiera się w prostej 3x−y+2=0. Wyznacz pozostałe wierzchołki
tego trójkąta.
obliczyłem prostopadłą do przeciwprostokątnej w punkcie C i wyszła y=−1/3x
współrzędne tego punktu który przecina rpzeciwprostokątną ustaliłem że wynoszą (−3/5 , 1/5) ,
długość tego odcinka wynosi √14,4 −to również z moich obliczeń , zatem ułozyłem równanie
(x+ 3/5)2 + (3x+2 − 1/5)2 = 14,4
doszedłem do równania kwadratowego i tutaj własciwie stanąłem bo niewiem czy to dobrze robie ,
proszę o pomoc
14 lut 17:18
assasin: pomoże ktoś?
14 lut 19:03