matematykaszkolna.pl
Laki: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Wiedząc że jego ściany boczne są przystającymi trójkątami prostokątnymi oblicz objętość ostrosłupa.
23 mar 21:16
Jakub: Jeżeli ten ostrosłup jest prawidłowy to ściany boczne czyli trójkąty są równoramienne. Długość krawędzi bocznej możesz wyliczyć z równania: d2+d2=a2 2d2=a2 / 2d=a d = a/2 d=2a/2 Dalej zrób dobry rysunek. W zasadzie od tego powinieneś zacząć. Wysokość ostrosłupa wyliczysz z trójkąta jaki tworzy wysokość -- krawędź boczna -- 2/3 wysokości podstawy Tyle wskazówek na początek.
23 mar 23:48
laki: właściwie to zacząłem od rysunku, pole mam dane z wzoru na trójkąt równoboczny ale nie rozumiem czemu d2+d2=a2 rozumiem że d to długości ścian bocznych ale na rysunku wychodzi mi trójkąt prostokątny którego przeciwprostokątną jest bok d-mam oczywiście rozumieć że jest to trójkąt prostokątny o równej długości ramion?...
24 mar 19:06
noname: gałczynskie smiecie emotikonka
24 mar 19:13
Jakub: Ściana boczna tego ostrosłupa to trójkąt prostokątny. Przeciwprostokątna ma długość "a" bo jest krawędzią podstawy. Przyprostokątne mają równą długość, bo tak jest w ostrosłupie prawidłowym, że krawędzie boczne mają równą długość. Dlatego oznaczyłem te krawędzie taką samą literą "d". Mam nadzieje że zrozumiale napisałem. Jakby co pytaj.
24 mar 20:29
laki: ok już zrobione i dzięki za pomoc
24 mar 21:21