Laki: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Wiedząc że jego ściany
boczne są przystającymi trójkątami prostokątnymi oblicz objętość ostrosłupa.
23 mar 21:16
Jakub: Jeżeli ten ostrosłup jest prawidłowy to ściany boczne czyli trójkąty są równoramienne.
Długość krawędzi bocznej możesz wyliczyć z równania:
d2+d2=a2
2d2=a2 /√
√2d=a
d = a/√2
d=√2a/2
Dalej zrób dobry rysunek. W zasadzie od tego powinieneś zacząć. Wysokość ostrosłupa
wyliczysz z trójkąta jaki tworzy wysokość -- krawędź boczna -- 2/3 wysokości podstawy
Tyle wskazówek na początek.
23 mar 23:48
laki: właściwie to zacząłem od rysunku, pole mam dane z wzoru na trójkąt równoboczny ale nie
rozumiem czemu d2+d2=a2
rozumiem że d to długości ścian bocznych ale na rysunku wychodzi mi trójkąt prostokątny
którego przeciwprostokątną jest bok d-mam oczywiście rozumieć że jest to trójkąt
prostokątny o równej długości ramion?...
24 mar 19:06
noname: gałczynskie smiecie
24 mar 19:13
Jakub: Ściana boczna tego ostrosłupa to trójkąt prostokątny. Przeciwprostokątna ma długość "a"
bo jest krawędzią podstawy. Przyprostokątne mają równą długość, bo tak jest w
ostrosłupie prawidłowym, że krawędzie boczne mają równą długość. Dlatego oznaczyłem te
krawędzie taką samą literą "d".
Mam nadzieje że zrozumiale napisałem. Jakby co pytaj.
24 mar 20:29
laki: ok już zrobione i dzięki za pomoc
24 mar 21:21