matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY !!
Tomek:
PLANIMETRIA
długość boku trójkąta równobocznego.ABC. jest równa a. punkt P należy do boku bc. Pole trójkąta ABP jest równe jednej trzeciej pola trójkąta ABC. oblicz tangens kąta BAP... Proszę o pomoc
14 lut 17:13
Tomek:
PROSZĘ
!
14 lut 17:20
Tomek:
umie ktoś
14 lut 17:35
Ajtek:
P
ABC
=
a
2
√
3
4
P
ABP
=
a
2
P{3}
12
P
ABP
=
1
2
a*h
a
2
√
3
12
=
1
2
a*h→ h=
a
√
3
6
tg60=
h
x
i tg60=
√
3
→x=
a
6
y=a−x=a−
a
6
=
5
6
a tgPAB=
h
y
→tgPAB=
√
3
:5
14 lut 18:38