Oblicz pole powierzchni całkowitej walca i objętość.
anka9923: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca, którego przekrojem osiowym jest prostokąt
o polu 144 cm2, wiedząc ze stosnek długości boków tego prostokąta jest równy 9:4 ( rozpatrz
oba przypadki)
14 lut 16:34
Ajtek: P=144
P=a*b
ab=94→a=94b
144=94b2
b2=64
b=−8 sprzeczne lub b=8
b=8
a=18
1) 2)
r=b2, h=a r=a2, h=b
V=π42*18=288π cm3 V=π*92*8=648π cm3
Pc=2πrh=2π4*18=144π cm3 pc=2π*9*8=144π cm3
14 lut 16:52
deates: Jest błąd w zadaniu, pole całkowite walca ma wzór: Pc=2πr2 + 2πrh.
Czyli Pc w przypadku pierwszym wynosi 176π a w przypadku drugim 306π...
19 gru 19:46