prosze o pomoc..
ewa: Piotr ma 90 zł a Marek ma o 13 więcej od Piotra. Zatem Piotr ma mniej od Marka o ile? I
jak to policzyć?
14 lut 16:31
Ajtek: Wylicz ile ma Piotr, a później odejmij wyniki

.
14 lut 16:34
ewa: a jak to policzyć, w zadaniu powiedziane jest że Piotr ma 90 zł
14 lut 16:43
ewa: a wynik ma być w %
14 lut 16:51
Ajtek: W złotówkach

.
14 lut 16:53
Konik_90: Ja bym to obliczył tak:
Piotr − 90zł
| | 1 | |
Marek − 90 + |
| * 90 = 90 + 30 = 120zł |
| | 3 | |
120zł − 90zł = 30zł
120zł − 100%
30zł − x
| | 30zł * 100% | |
x= |
| = 25% |
| | 120zł | |
Odp. Piotr ma mniej od Marka o 25%
14 lut 16:53
Konik_90: Udało mi się to dobrze zrobić czy zawaliłem?
14 lut 16:55
karolina: tak tak, dzięki wielkie ja też podobnie liczyłam, tzn też mi wyszło 25%, ale myślałam że coś
źle licze, ale jednak dobrze. Dzięki !
14 lut 16:56