Help!
Wydi: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu...
a) w(x)=x7-33x+11 u(x)= (x+1)(x-2)
b) w(x)=x99-1 u(x)=x2-1
c) w(x)= x5-x3+x2-1 u(x)= (x-1)(x+1)(x+2)
d)(x-3)(x+2) jeśli reszta przez pierwszy nawias= 7 a przez drugi= -3
e) x2-3x+2 jeśli reszta z dzielenia przez dwumian x-1 wynosi -1 a przez dwumian x-2
wynosi 3.
5 lut 19:25
Eta:
Witam! po raz kolejny!
a) miejsca zerowe u(x) to x= - 1 i x = 2
R(x) = ax +b bo musi być stopnia pierwszego
liczysz W( - 1) i W( 2)
W(-1)= - 1 +33 +11= 43 W(2)= 128 - 66 +11= 73
więcR( -1) = - a +b = 43 R( 2)= 2a +b = 73
masz układ równań
- a +b = 43
2a +b = 73 wylicz a i b i wtaw do r(x) = a*x +b
powinna Ci wyjść reszta taka ; R(x) = 10 x + 53
pozostałe podobnie:
b) W( 1) i W( - 1) bo pierwiastki u(x) to 1 i -1
i reszta też st,pierwszego czyli R(x) = ax +b
w c) reszta już stopnia drugiego
czyli ax2 +bx +c policz W( 1) W( - 1) W( - 2)
i układ trzech równań z a b i c
w d)
masz juz reszte podaną W(3) = 7 W( -2) = -3
tylkonie widzę W(x) nie napisałeś !
podobnie w e) też nie ma W(x) czy to ten sam z przykładu c)bo nie wiem ?
podobnie masz W( 1)= -1 W( 2) = 3
wszystko chyba jasne powodzenia!
5 lut 23:28