wykaz wielomian
needhelp: Wykaz, ze wielomian W(x)= (2x2−1)2n + (x2+x−1)2n − 2 jest podzielny przez dwumian x2−x
dla kazdej liczby calkowitej dodatniej n.
Jesli trzeba jakos dlugo rozpisywac to wystarcza podpowiedzi. Sorki ze nie ma polskich znakow,
ale mam angielskie oprogramowanie.
14 lut 16:20
Godzio:
Można indukcyjnie to udowodnić ?
14 lut 16:21
Godzio:
A dobra

pokaż że W(0) = 0 i W(1) = 0
14 lut 16:23
needhelp: i to wystarczy? indukcja zaczalem robic (ale jako ze znam ja tylko z tej stronki to bylo mi
ciezko). ogolnie to mialem to na konkursie i nie starczylo mi czasu na dokonczenie indukcji
(ktorej i tak nie wiem czy bym zrobil).
14 lut 16:27
Godzio:
Wystarczyło, jeśli wielomian jest podzielny przez (x − a) to W(a) = 0 tutaj dzielisz przez x(x
− 1) wiec wystarczy pokazać że W(0) = 0 i W(1) = 0
14 lut 16:28
needhelp: no tak, dzieki wielkie za pomoc (ciekawe ile punktow za to dostane bo z W(1) sprawdzilem)
14 lut 16:30