Pochodna! Proszę o spr
Konik_90: Pochodna! Proszę o spr
f = cos(3x+2) f' = −sin(3x+2) * 3 = −3sin(3x+2)
g = x
10 g'=10x
9
| | −3sin(3x+2)*x10 − cos(3x+2) * 10x9 | |
y'= |
| = |
| | (x10)2 | |
| | −3sinx10(3x+2) − 10cosx9(3x+2) | |
= |
| = |
| | x20 | |
| | (3x+2)(−3sinx10−10cosx9) | |
= |
| |
| | x20 | |
14 lut 16:04
Konik_90: Mam jeszcze takie pytanie, banalne pewnie, ale nie mam pewności więc wolę spytać, czy w
pierwszej linijce obliczania pochodnej mogę skrócić wyrażenie x10 z mianownikiem? Jest tam
mnożenie ale później odejmowanie.
14 lut 16:12
tomek: Raczej dobrze, a skorcic nie mozesz. Moglbys jakbys mial z drugiego mnozenia tez X10, a masz
10x9. Wtedy elegancko wystawilbys sobie x10 przed nawias i skracasz z mianownikiem.
14 lut 16:19
tomek: mialo byc
. Moglbys jakbys mial z drugiego mnozenia tez x10
14 lut 16:20
Konik_90: Aha, bo dokładnie to mi chodziło o takie skrócenie
| | −3sin(3x+2)*x10 − cos(3x+2) * 10x9 | |
y' = |
| = |
| | x20 | |
i po skróceniu bym miał tak:
| | −3sin(3x+2) − cos(3x+2) *10 | |
|
| |
| | x | |
czyli to byłby błąd?
14 lut 16:29
Konik_90: Proszę kogoś o zerknięcie na to skrócenie, bo chce mieć 100% pewność, że tak nie można skrócić!
14 lut 16:57
Konik_90: Proszę niech ktoś zerknie!
14 lut 17:47
Godzio:
| −3sin(3x + 2) * x − 10cos(3x + 2) | |
| |
| x11 | |
14 lut 17:49
Konik_90: No tak, dzięki wielkie!
14 lut 18:49