funkcja wykładnicza ;o
...: rozwiąż metodą algebr. proszę o pomoc

3
x+1 +2
14 lut 15:29
...: to jest układ równań
14 lut 15:29
Godzio:
Ja tu 2 równań nie widzę
14 lut 15:36
...: faktycznie, niedokładnie przepisałam
y=3
x+1 +2
14 lut 15:48
Godzio:
3t
2 + 2t − 1 = 0
Policz deltę, t
1, t
2 pamiętaj że t > 0
14 lut 15:51
...: dzięki serdeczne
14 lut 16:04
Bogdan:
Godzio, próbuj unikać dodatkowych zmiennych, one tylko wydłużają rozwiązanie.
| | 1 | | 1 | |
3x + 1 + 2 = |
| ⇒ 3 * 3x + 2 = |
| / * 3x ⇒ 3*32x + 2*3x − 1 = 0 |
| | 3x | | 3x | |
3
x > 0 dla każdej wartości x∊R, Δ = 4 + 12 = 16,
√Δ = 4,
| | −2 − 4 | | −2 + 4 | | 1 | |
3x = |
| = −1 sprzeczność lub 3x = |
| = |
| = 3−1 ⇒ x = −1 |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
14 lut 16:08
...: mam jeszcze jeden przykład, niby podobny, ale zmylił mnie minus i nie mogę ruszyć

y=4
x
y=(−0,25)
x +2
14 lut 16:12
Godzio:
Osobiście ich nie używam, ale czasami trzeba zastosować podstawienie żeby inni to zobaczyli,
nie każdy widzi że to jest jak zwykłe równanie kwadratowe
14 lut 16:20
Bogdan:
dla funkcji wykładniczej f(x) = ax przyjmujemy a > 0 i a ≠ 1
14 lut 16:23