matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rówanie trygonometryczne
ancymon:
π
1
tg(x+
)−
=0
3
tgx
Nigdy wczesniej nie rozwiazywalem podobnego i od razu problem
14 lut 15:28
Godzio:
Wyznacz dziedzinę
π
1
tg(x +
) =
3
tgx
π
tg(x +
) = ctgx
3
π
π
tg(x +
) = tg(
− x)
3
2
π
π
x +
=
− x + kπ k ∊ C
3
2
dokończ ...
14 lut 15:34