całka
Maniek : | | 1 | |
obliczyć ∫ |
| dx |
| | (1−x)(x−3) | |
14 lut 14:47
Godzio:
Rozbij to na ułamki proste
| A | | B | | A(x − 3) + B(1 − x) | |
| + |
| = |
| = |
| 1 − x | | x − 3 | | (1 − x)(x − 3) | |
| x(A − B) − 3A + B | |
| |
| (1 − x)(x − 3) | |
A − B = 0
−3A + B = 1
14 lut 14:54
Maniek : Kurde coś mi nie wychodzi to A i B
14 lut 15:08
Godzio:
Co tu może nie wyjść ?
14 lut 15:10
Maniek: Źle się za to zabrałem teraz już wyszło dzięki wielkie
14 lut 15:11
master: ja mam podobne zadanie i jak mam teraz to A i B wyliczone to nie wiem co z tym dalej zrobić
14 lut 15:22
master: | | 1 | | 1 | |
nie wiem czy dobrze to wyliczyłem taki jest wynik − |
| ln|1−x| + |
| ln|x−3| +C |
| | 2 | | 2 | |
14 lut 15:37
Godzio:
Na oko jest dobrze
14 lut 15:39
master : to super
14 lut 15:40