Obliczyć całkę
Gawi: obliczyć całkę ∫x2ex dx
14 lut 14:45
Godzio:
Przez części, zacznę początek:
∫x2exdx = ∫x2(ex)'dx = x2 * ex − 2∫xex = ...
14 lut 14:52
Gawi: to mi wyszło dalej coś takiego x2ex − x2ex + C ale nie jestem pewien czy to jest dobrze
14 lut 15:09
Godzio: Takie coś powinno:
x2ex − 2x*ex + 2ex + C
tą całkę co została jeszcze raz przez części
14 lut 15:11
mati: Powinien wynik wyjść x2ex−2xex+2ex+C jeśli się nie myle
14 lut 15:11
Gawi: wyszło mi dzięki wielkie
14 lut 15:15
Kuba: Obliczyć całkę.
∫(xex)2
19 lut 19:37
huehuehue: | | 1 | |
∫(xex)2dx=∫x2e2xdx i przez czesci u=x2 u'=2x v'=e2x v= |
| e2x |
| | 2 | |
19 lut 19:52
Kuba: A ten x na samym końcu jest takze do potęgi ? czyli 12e2x ? Bo jesli tak to mi wyszlo
tyle:
12e2xx2 − 12e2xx + 12e2x + C
19 lut 20:02
huehuehue: | | 1 | |
tak |
| e2x ale wynik masz zly sporz na koncowke powinno wyjsc |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| x2e2x − |
| xe2x + |
| e2x+C |
| 2 | | 2 | | 4 | |
19 lut 20:11
Kuba: Yhm, najwidoczniej cos źle robie, ale nie moge doszukac się tej 14. Caly czas mi wychodzi
12 na końcu. W koncu znajde, dziekuję Ci bardzo ! Naprawde.
19 lut 20:19
huehuehue: na koncu masz jeszcze 1/2∫e2x stad ta 1/4
19 lut 20:25
Kuba: Aaa, bo ja to zrobilem przez podstawienie za 2x = t. Dzieki jeszcze raz
19 lut 20:28