14 lut 14:40
Bogdan:
Długość R promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym
Długość r promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny
| | 1 | | 1 | | 1 | |
r = |
| a√3 = |
| h = |
| R |
| | 6 | | 3 | | 2 | |
14 lut 14:55
ziomek: Jak dobrze rozumiem to jest wyprowadzenie wzoru na stosunek długości na jaki sie dzieli
wysokość w trójkącie równoramiennym.
Hmm...nie do końca o to mi chodziło,mi nawet nie chodzi o wyprowadzenie wzoru ani skąd to się
wzięło ,bo to ogarniam. Mi chodzi o coś bardziej elementarnego

Mam sobie zadanie
https://matematykaszkolna.pl/strona/1888.html
| | 2 | |
czytam zadanie i dochodzę do momentu w którym mam x= |
| hp itd potrzebuje to liczyć żeby |
| | 3 | |
wyliczyć ile jest równe "a" czyli długość boku trójkąta równobocznego . Tu już nie wiem po
czym się połapać że to akurat ma być 2/3h
p a nie 1/3h
p.
| | 1 | | 2 | |
Od tego momentu po prostu nie wiem czy mam wstawiać |
| h czy |
| h tak jak jest w tym |
| | 3 | | 3 | |
akurat zadaniu, chcem tylko poznać jakiś patent dzięki czemu mogę się zorientować czy mam
wstawiać 1/3h czy 2/3h.
14 lut 15:26
Bogdan:
W tym zadaniu niepotrzebna jest wysokość trójkąta równobocznego.
Zaraz pokażę.
14 lut 15:29
Bogdan:
| | 1 | |
R = |
| a√3 / * √3 ⇒ a = R√3, |
| | 3 | |
Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o katach ostrych 30
o i 60
o.
| | 1 | |
H = |
| * 12 = 6, R = H√3 = 6√3, a = 6√3*√3 = 18, |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
r = |
| R = |
| *6√3 = 3√3, h = √H2 + r2 = ... |
| | 2 | | 2 | |
14 lut 15:43
ziomek: przeanalizowałem to co Pan napisał teraz i nareszcie zrozumiałem, dziękuje
14 lut 15:57
Bogdan:
14 lut 16:01