Wyznaczenie ekstremum i monotoniczności
ManUtd: Witam wszystkich mam problem z pewnym zadaniem dochodzę do pewnego miejsca i dalej nie potrafię
tego ogarnąć
| | 2x2 | |
Chodzi o wyliczenie ekstremum i monotoniczności funkcji y= |
| |
| | 3−x | |
14 lut 14:31
Konik_90: Też bym chciał wiedzieć jak rozwiązać to zadanie bo mam podobne. Czy tu po wyliczeniu pochodnej
trzeba i licznik i mianownik do 0 przyrównać?
14 lut 15:06
Konik_90: Czy tylko mianownik?
14 lut 15:06
Godzio:
| | 4x(3 − x) + 2x2 | |
f'(x) = |
| |
| | (3 − x)2 | |
f'(x) > 0
12x − 4x
2 + 2x
2 > 0
12x − 2x
2 > 0
2x(6 − x) > 0
dla (0,3), (3,6) −− funkcja rośnie,
dla (−
∞,0) , (6,
∞) −− funkcja maleje
minimum: (0,0)
maksimum: (6,−24)
14 lut 15:14
Konik_90: | | 4x * (3−x) − 2x2 *(−1) | | 12x−4x2+2x2 | |
y' = |
| = |
| = |
| | (3−x)2 | | (3−x)2 | |
| | 12x−2x2 | | 2x(6−x) | |
= |
| = |
| |
| | (3−x)2 | | (3−x)(3−x) | |
i dalej jak to będzie ?
14 lut 15:14
ManUtd: oo to nawet dobrze to liczyłem teraz już to rozkminie
14 lut 15:16
Konik_90: A ja już się w tym wszystkim motać zaczynam
14 lut 15:21
Witek : mam coś podobnego i też nie wiem o co tu chodzi
14 lut 15:40
Witek: a tu widzę jest chyba tylko monotoniczność rozwiązana bo ekstremum nie widzę i sam tez tego nie
rozumiem może ktoś by mi to tu na szybko wytłumaczył?
14 lut 16:02
Konik_90: Ja to tylko kumam jak mam prostą funkcję, np.
f(x) = 2x3 + 3x2 −72x +2
ale jeżeli jest funkcja taka, że trzeba stosować wzór na iloraz to po obliczeniu pochodnej
takiej funkcji nie łapie co dam dalej trzeba robić.
14 lut 16:14
Bogdan:
| | 2x2 | |
f(x) = |
| , D: x∊R\{3} |
| | 3 − x | |
| | 4x(3 − x) + 2x2 | | 12x − 4x2 + 2x2 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (3 − x)2 | | (x − 3)2 | |
| | −2x2 + 12x | | −2x(x − 6) | |
= |
| = |
| |
| | (x − 3)2 | | (x − 3)2 | |
Ekstremum: y
min = f(0), y
max = f(6)
Monotoniczność: y↘ (−
∞, 0), (6, +
∞)
y↗ (0, 3), (3, 6)
14 lut 16:21
Witek: Dzięki wielkie Bogdan teraz to już zrozumie
14 lut 16:24
Konik_90: Teraz to i ja już chyba łapie, tylko pytanko na co trzeba zwrócić uwagę ustalając czy wykres
przejdzie przez oś czy się od niej odbije?
14 lut 16:35