Prośba o sprawdzenie zadania! Monotoniczność & ekstrema
Konik_90: Może ktoś sprawdzić, czy dobrze rozwiązałem to zadanie?
Zbadać monotoniczność i wyznaczyć ekstrema funkcji
f(x) = 2x
3 + 3x
2 − 72x +2
f'(x) = 0
f'(x) = 6x
2 + 6x −72 = 6(x
2 + x −12)
Δ = 1−4*1*(−12) = 49
√Δ = 7
| | −1−7 | | −1+7 | |
x1 = |
| = −4 x2 = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
Jako wykres wszyła mi parabola, której ramiona są skierowane do góry przechodząca przez
pkt −4 i 3
f'(x) jest rosnąca dla x∊(−
∞, −4) i (3,
∞)
f'(x) jest malejąca dla x∊(−4,3)
Minimum lokalne w pkt −4
Makimum lokalne w pkt 3
f(−4) = 2*(−4)
3 + 3*(−4)
2 − 72 *(−4) +2 = −128 +48 +288 +2 = 210
f(3) = 2*(3)
3 + 3*(3)
2 − 72 *(3) +2 = 54 +27 −216 + 2 = −133
14 lut 13:03
Godzio: minimum z maksimum pomyliles
−4
max
/ \
/ \
−∞ 3
14 lut 13:51
Konik_90: O cholerka, tzn że źle wykres narysowałem ramiona powinny być do dołu?
14 lut 13:54
Godzio:
Wszystko jest ok, tyle ze maksimum jest w −4 a minimum 3 ramiona są do góry
14 lut 13:56
Konik_90: Nie do końca rozumiem dlaczego akurat tak jest.
Może to być dlatego że jak podstawię do wzoru funkcji −4 to wyjdzie 210 a jak 3 to wyjdzie −133
i −4 to maksimum bo liczba 210 jest > od liczby −133 gdy podstawię 3
Mógłbyś mi to jakoś rozpisać, żebym załapał bo do tej pory myślałem, np.
jak mam x1 = −2 x2 = 2 to minimum będzie w x1 bo −2 < 2
14 lut 14:02
Godzio:

To sie patrzy na wykres pochodnej, wykres funkcji jest poglądowy,
I teraz widać funkcja rośnie −> jest maksimum −> i maleje
maleje −> minimum −> rośnie
14 lut 14:07
Konik_90: Dzięki wielkie już łapie. Cholera pewnie za dużo pkt za to zadanie nie dostanę.
14 lut 14:10