Pochodne
89: Czy te obliczenia pochodnych są poprawne? Robię po prostu różne przykłady i chce wiedzieć czy
dobrze.
| | x4 | | 1 | | 4 | |
( |
| )' = ( |
| x4)' = |
| x3 |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | x5 | | 1 | | 5 | |
( |
| )' = ( |
| x5)' = |
| x4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
14 lut 12:20
Konik_90: Według mnie to jest dobrze zrobione.
14 lut 12:26
89: No to super!

Dzięki.
14 lut 12:31
Konik_90: Ale jeszcze niech ktoś zerknie na to bo ja od niedawna z pochodnymi jadę i zaawansowany w nich
nie jestem!
14 lut 12:33
89: Sprawdzi ktoś to jeszcze?
14 lut 12:51
mati: Powinno być rozwiązane tak:
I tak muszą być zrobione wszystkie przykłady jest na to wzór
14 lut 13:02
89: To podaj mi ten wzór
14 lut 13:03
Konik_90: Według mnie można to rozwiązać na dwa sposoby! Tak jak rozwiązałeś czyli wyłączając stał
czynnik
i z tego wzoru (a * f(x))' = a * f(x)'
i z tego wzorku
14 lut 13:05
14 lut 13:06
89: Coś mi sie ten drugi sposob nie wydaje...
14 lut 13:07
mati: Tylko i wyłącznie z tego drugiego można to zrobić
14 lut 13:07
Konik_90: mati nie wydaje mi się żebyś miał rację
Można to rozwiązać na dwa sposoby i wyniki wyjdą takie same
14 lut 13:09
Konik_90: Przynajmniej mi tak wszyło bo jak spr to na początku to z dwóch wzorów a i tak wynik wyszedł
taki sam.
14 lut 13:09
Konik_90: W mianowniku nie ma żadnego x jest liczba wiec nie trzeba tylko i wyłącznie jechać ze wzoru na
iloraz. Ale może nie mam racji
14 lut 13:10
mati:
14 lut 13:10
89: Nie wyjdą takie same. Mnie nie pasuje w tym drugim sposobie to, że raczej zwykla pojedyncza
liczba w tych przypadkach nie jest funkcją, tylko stałą.
14 lut 13:12
mati: Takie przykłady rozwiązuj ze wzoru na iloraz i bedzie napewno ok
14 lut 13:17
Konik_90: Pierwsza pochodna:
Według wzoru na iloraz
| | f(x) | | f'(x) * g(x) − f(x) * g'(x) | |
( |
| )' = |
| |
| | g(x) | | g2(x) | |
f = x
2 f' = 2x g = 2 g' = 0
| | x2 | | 2x * 2 − x2 * 0 | | 4x | |
( |
| )' = |
| = |
| = x |
| | 2 | | 22 | | 4 | |
I na podstawie drugiego wzorku, podobnie jak 89 to robił:
(a * f(x))' = a * f'(x)
| | x2 | | 1 | | 1 | |
( |
| )' = |
| * (x2)' = |
| * 2x = x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Według mnie wszystko jest dobrze!
14 lut 13:17
89: Sorki zapomniałem że x
2*0 = 0

no to jak oba sposoby sa dobrze to luz.
14 lut 13:24
Konik_90: Tak jak pisałem, rozwiązałem te 3 pochodne na podstawie dwóch wzorków i wyniki wyszły takie
same, tyle tylko że korzystając ze wzorku na iloraz jest więcej liczenia.
Myślę, że poprawnie by było nawet to tak policzyć, np:
| | x5 | | 5x4 | | 5 | | 2 | |
( |
| )' = |
| = |
| x4 = 1 |
| x4 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
To podobnie jak ty liczyłeś.
14 lut 13:30
Konik_90: W drugim przykładzie w liczniku x mi umknął!
mati myślę, że ty popełniłeś błąd napisałeś tak:
| | x2 | | 2x *2 −x2 | |
1. ( |
| )' = |
| − to jest źle |
| | 2 | | 4 | |
14 lut 13:33
mati: jeszcze za x2 *0
14 lut 13:36
Konik_90: A co do obliczenia pochodnej
| | 1 | |
( |
| )' = to jest na to wzorek |
| | x | |
i można to ze wzorku na iloraz rozwiązać ale i tak to samo wyjdzie:
14 lut 13:37
mati: Tak zgadza się
14 lut 13:38
Konik_90:
| | x2 | | 2x *2 − x2 * 0 | | 4x | |
1. ( |
| )' = |
| = |
| = x |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
bo −x
2 * 0 da 0
14 lut 13:39
14 lut 13:40