wielomian
adrian: Wielomian W(x)= x2011 − x +1
A. Ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty.
B. Ma co najwyżej jeden pierwiastek rzeczywisty
C. Ma pierwiastek wymierny
D.Przy dzieleniu przez x daje resztę 1
Uzasadnij udzielone odpowiedzi
Odpowiedzi: A. Tak, B. Tak, C. Nie, D. Tak
A,C,D rozumiem, gorzej z B.
14 lut 01:14
Mila: napisz jeszcze raz ten wieolomian
14 lut 01:20
adrian: Wybacz, W(x)= x2011 − x +1
14 lut 01:23
Bogdan:
Tylko TAK w punkcie D
14 lut 10:13
adrian: Dlaczego ?
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=32&t=14199 Tutaj jest to wyjaśnione ale nie do końca rozumiem pkt B, bo wielomian ten ma
przeciez 3 miejsca zerowe, wiec po podniesieniu wykresu o 1 górę znika nam tylko miejsce
zerowe w x=1 bo tam wykres się odbijał nad osią X.
14 lut 23:36
Jack:
A też będzie ok. Jeden pierwiastek na pewno będzie miał bo każdy wielomian nieparzystego
stopnia musi mieć choć jeden pierwiastek. Żeby odrzucić opcję większej ilości pierwiastków
policzyłbym pochodną i liczył ekstrema − można też spojrzeć do linka (to wg mnie
wystarczające uzasadnienie).
15 lut 01:04