logarytm
arti: 3+log2 x-1/2 log2 x
5 lut 18:38
arti: 3+log2 x - 1/2 log2 x < 4
5 lut 18:39
Eta:
Pytanko?
czy jest - 1/ (2log2x) czy -(1/2)*log2x
5 lut 18:42
Eta: A może tak?
3 + log2(x - 1)
-------------------- < 4 to ważne! a skąd ja mam to wiedzieć ?
2 log2x
zapisz to porządnie! to Ci pomogę !
5 lut 18:45
arti: -(1/2)*log2 x
5 lut 18:46
arti: ja doszedłem do 1/2 log
2 x < 1 teraz nie wiem co robic dalej
5 lut 18:47
arti: no nawte log2 x < 2
5 lut 18:48
Eta: Ok!

więc założenie : x>0
jak boisz sie logarytmów

to podstaw log
2x= t
wyedy będzie:
3 +t - t/2 <4 /*2
6 +2t - t <8
t < 2 czyli log
2 x<2 log
24 = 2
czyli log
2x < log
24
poniewaz podstawa log >1
to wnioskując z tego ,że f. jest rosnąca
nie zmieniamy zwrotu nierówności
czyli argumenty są: x < 4 teraz uwzględniamy założenie x>0
więc cz. wspólną jest x€ ( 0,4) --- i to jest rozwiazanie tej nierównośći
5 lut 18:55
Eta: I dobrze doszedłeś!
log2x <2 to log24 =2
czyli tak jak Ci wyjaśniłam x < 4 ale jeszcze
koniecznie cz. wsp. z założeniem x>0
czyli ostatecznie : x€(0, 4)
5 lut 18:58
Eta: No i co? wiesz już ?
5 lut 19:01
arti: tak dzięki
5 lut 19:04
Eta: OK
5 lut 19:09