grudzien 2004
tylko ja : 1.stosujac wzór dwumianowy newtona rozwin wyraznie (1+x)2 a nastepnie wykorzystujac to
rozwiniecie zapisz wyraznie (1-√3)5 w postaci a+b√3, gdzie a i b sa liczbami
calkowitymi
2. iloczyn piatego i jdenastego wyrazu ciagu geometrycznego (an) jest rowny 4. oblicz
iloczyn 15 poczatkowych kolejnych wyrazow tego ciagu
5 lut 17:08
tylko ja : pomozcie to rozpykaccccc
5 lut 17:09
tylko ja : jak trzeba to nikt nie pomoze
5 lut 18:02
Eta:
n n
(a+b)n = ∑ ( ) *an-k*bk
k=0 k
2 2 2
czyli (1 + x)2 = ( ) * 12*x0 + ( ) *11*x1 + ( ) * 1 0 *x2
0 1 2
czyli ( 1 +x)2 = 1 +2x +x2
( 1+x)5 = (1+x)2 *(1+x)2*(1+x) = ( 1+2x +x2)( 1 +2x +x2)(1 +x)
(1 -√3 )5 = ( 1 - 2√3 +(-√3)2 )2 ( 1 -√3)=
= ( 4 -2√3)2( 1 -√3) = (16- 16√3 +4*3)( 1 - √3)=
= (28 - 16√3) ( 1 - √3) = 28 - 28√3 - 16√3 + 16*3=
= 76 - 44√3
5 lut 18:40
Eta:
Spokojnie!

juz masz rozwiązane! innym też w tym czasie pomagamy!
Trzeba troszke poczekac na pomoc!
5 lut 19:13