?
Matek: Witam. Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć polecenie w poniższym zadaniu...? i ewentualnie jak
zrobić:
Zbadaj, czy w wyrazeniu ... istnieje wyraz wprost proporcjonalny do x:
wyrażnie wygląda tak:
(x+(1/x))18
5 lut 16:12
Jakub: Pewnie chodzi o to abyś to rozpisał z dwumianu Newtona:
n
(a+b)
n = ∑ (n nad k)a
n-k*b
k (zobacz też
1014)
k=0
Wyraz wprost proporcjonalny do x to jest dla k=9
(18 nad 9) x
9 * (1/x)
18-9 = (18 nad 9) x
9 * (1/x)
9 = (18 nad 9)
ups myślałem, że ten będzie. Ale liczba nie jest wprost proporcjonalna do x.
Gdyby wyszło np. 10x to tak.
Spróbuj też policzyć dla k=8 i k=10, ale już widać, że wprost proporcjonalnych wyrazów do
x w tym wyrażeniu nie ma.
Musiałoby wyjść ax, gdzie a to dowolna liczba różna od zera.
Gdyby wykładnik był nieparzysty, to by takie wyrażenie było.
5 lut 18:34
Matek: Dziękuję, o to mi chodziło.
5 lut 21:35