Zadanie z parametrem ( najmniejsza wartość )
Majk: W pewnej klasie było 21 uczniów. Klasa podzieliła się na dwie grupy. Każdy uczeń z okazji
zakończenia roku szkolnego podarował upominek wszystkim pozostałymuczniom ze swojej
grupy. Jak liczne były te grupy, jeżeli liczba upominków była najmniejsza z możliwych?
5 lut 16:03
Majk: proszę o dalszą pomoc zatrzymałem się :
( jeśli wogóle jest to dobrze )
I grupa - x
II grupa - 21-x
x(x-1)+(21-x)(20-x)=
x2-x+420-20x-21x+x2=
2x2-42x+420=
2(x2-21x+210)
p= -b/2a = 21/2 = 10,5
Odp. Grupy liczyły 11 i 10 ?
proszę o szybką odpowiedź
5 lut 16:08