ewelina: Kąt rozwarcia stożka ma miarę π/3. Jaki jest kąt wycinka kołowego, który po zwinięciu
tworzy powierzchnię boczną tego stożka?
Porównywałam to poprzez dwa wzory: na pole wycinka kołowego i powierzchni bocznej, ale
coś nie za bardzo..
22 mar 20:36
Jakub: π/3 w mierze stopniowej to 180
o/3=60
o, czyli przekrój tego stożka to trójkąt
równoboczny,
czyli x = 2r (x - tworząca stożka, specjalnie oznaczyłem ją jako x a nie l )
Długość okręgu w podstawie to 2πr = 2π 1/2x = πx
Okrąg w podstawie jest łukiem wycinka kołowego i ma długość ma którą jest wzór
474
Teraz do wzoru wstawiasz za l → πx za r → x, dzielisz przez x i liczysz α
22 mar 21:22
Jakub: Jeszcze jedno. Odpowiadając wojtasowi napisałaś, że kopiujesz z notatnika. Coś nie tak z
tym formularzem. Tak abym wiedział co poprawiać
22 mar 21:24
ewelina: Dziękuję Jakub

Tzn z tym notatnikiem by lo tak, że z powodu buntu neta musiałąm skopiować stąd do
notatnika, potem wkleiłam znów tu.. i mi 'zjadło' wszystkie znaki potęg, pierwiastków
etc
23 mar 13:15
ewelina: Dziękuję Jakub

Z musialam skopiować to, co pisałam stąd, do notatnika (niezależny ode mnie bunt neta),
potem wkleilam z powrotem i 'zjadło' wszytskie znaki potęg, peirwiastków etc.,.
23 mar 13:16