Jak to zrobić ?
Ms.Ocean : Dany jest wielomian W(x)= a1x6 + a2x4 + a3x +a4 Wykaż, że jeśli W(1) = W(-1) to a3
=0
5 lut 15:22
adm: Teza: W(1) = W(-1)
Dow:
W(1)= a1*16 + a2*14 + a3*1+a=a1+a2+a3+a4
W(-1)=W(x)= a1(-1)6 + a2(-1)4 + a3(-1) +a=a1+a2-a3+a4
Zauważ, że jedyna różnica w znaku jest przy a3, wynika to z faktu, że liczba ujemna
podniesiona do potęgi parzystej daje liczbę dodatnią, zaś liczba ujemna podniesiona do
potęgi nieparzystej-ujemną, warunkiem, aby W(1)=W(-1) jest usunięcie w jakiś sposób
a3... czyli po prostu podstawienie za nie zera. rozumiesz?
5 lut 15:34
Ms.Ocean : Ahaaaaa ... widzisz nie zauwayłam tej różnicy ... i se tak myśle a co biega z tym a3 = 0
a jeśli chodzi o przekształcenia w funkcji ? Bo mam takie zadnie
Jakie przekształcenie nalezy wykonać, aby z wykresu funkcji f(x) =2/x otrzymać wykres
funkcji
-4x +2
f1(x)= ------------
x
5 lut 15:52