pomocy
Piotrz: 1. wielomian W(x)= x3 + mx2 -5x +n jest podzielny przez dwumian x+2, a przy dzieleniu
przez x+1 daje reszte 8. Znajdz pierwiastki tego wielomianu.
2. dany jest wielomian W(x)= x4+3x3-3x2-7x+6. Zbadaj, czy liczba 1 jest jego
pierwiastkiem. jesli tak, to podaj krotnosc tego pierwiastka.
3. sporzadz wykres wielomianu W(x)=(x-7)3(x+2)4(x+7)2x10
5 lut 14:04
adm: 1.
W(x)= x
3 + mx
2 -5x +n
tabela Hornera:
r III II I W R
1 m -5 n
-2 1 -2+m -1-2m 2+4m+n=0
r III II I W R
1 m -5 n
-1 1 -1+m -4-m 4+m+n=8
{2+4m+n=0
{4+m+n=8
{n=-6
{m=-2
jeśli się nie machnęłam bo w pamięci.
2.
W(1)=0
podstawiasz po prostu "1 za iksa" i sprawdzasz czy się równa zero.
W(1)= 1+3-3-7+6=0⇒1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
tabela Hornera:
r IV III II I W R
1 3 -3 -7 6
1 1 4 1 -6 0
1 1 5 6 0
1 1 6 12 ⇒1 jest pierwiastkiem 2-krotnym.
3.
wybacz wykresu tu nie mam za bardzo jak zrobić

zgadza się wszystko?
5 lut 15:52
Piotrz: dzieki za pomoc
6 lut 13:32
Piotrz: rozwiąż równanie x5-3x4-4x3+12x2+4x-12=0
6 lut 14:27
Eta:
pogrupuj tak;
(x5 -3x4) +(- 4x3 +12x2) +(4x -12)=0
wyłącz wsp. czynnik
x4( x -3) -4x2( x - 3) +4( x -3)=0
(x -3)( x4 - 4x2 +4)=0
( x-3)( x2 -2)2=0
( x-3) ( x-√2)2 ( x+√2)2=0
x= 3 x= √2 --- pierw. dwukrotny
x = - √2 --- też dwukrotny
6 lut 14:32