a
Omnibus: Ni eidzie mi z tym moze ktos ma jakis pomysl
Zadanie 1
W trojkacie rownoramiennym ABC, w ktorym |AC|=|BC|=10cm wysokosc poprowadzona z
wierzcholka c = 5cm, oblicz miary katow.
Zadanie 2
Liczbe 42 przedstaw w psotaci sumy 2 skladnikow tak aby roznica ich kwadratow byla rowna
168
Zadanie 3
Dla kazdej liczby rzeczywistej b rownanie y=1/2x2 -bx+2 opisuje parabole. Wyznacz
wszystkie wartosci parametru b, dla ktorych wierzcholek paraboli lezy nad osia Ox
Zadanie 4
Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej jest liczba 5. Max predzial w ktorym funkcja
jesst malejaca to <2,+00). Max wartosc funkcji f w przedziale <-8,-7> jest rowna (-24).
Wyznacz wzor funkcji f.
5 lut 13:48
wilczka: zad. 1
katy przy podstawie sa sobie rowne (α=β)
oznaczylam je nastepująco: przy wierzcholku A jest α, B β i C γ
kat α policzylam z sinusa:
sinα= wysokosc trojkata do boku AC = 5/10 = 1/2 ⇒ α=30stopni
poniewaz Δ jest rownoboczny to β=α=30st.
miara wszystkich katow Δ wynosi 180st
wiec γ=180st-2*30st=180-60=120st
5 lut 14:21
wilczka: zad 2
mamy uklad rownan:
a+b=42
a2-b2=168
wiemy ze roznica kwadratow da sie rozlozyc na taki iloczyn:
(a+b)(a-b)=a2-ab+ab-b2=a2-b2
wiec nasz uklad rownan wyglada teraz tak:
a+b=42
(a+b)(a-b)=168
a+b=42
42(a-b)=168 ⇒ a-b=4
a=42-b
42-b=b=4 ⇒ 38=2b ⇒ b=19
a=42-19=23
spr.
23+19=42
5 lut 14:28
wilczka: zad 3
wspolczynnik stojacy przed x2 jest dodatni czyli parabola swoje minimum osiaga w
wierzcholku
wiec zadanie sprowadza sie do znalezienia dla jakich b parabola nie bedzie miala
rozwiazan
czyli warunek jest taki ze Δ < 0
b2-4ac <0
b2-4 * (1/2) * 2 < 0
b2-4<0
(b-2)(b+2)<0
parabolka pomocnicza do rozwiazania tego powozszego rownania kwadratowego z b ma ramiona
do gory i przecina oske b w punktach -2 i 2 a interesuje nas gdzie ona jest mneijsza od
zera, wiec mniejsza od zera jest pomiedzy -2 i 2, ale zbior jest nieostry, czyli rozw. b
∈ (-2,2)
5 lut 14:37
wilczka: zad 4
musze juz wychodzic wiec nie mam czasu tego policzyc
ale algorytm dzialania jest nastepujacy:
narysuj sobie to co wiesz
czyli:
wierzcholek w pkcie (2,y
w)
y=ax
2+bx+c wiemy ze a<0 c z wykresu ze >0
b
2-4ac>=0
(-b+
√b2-4ac)/2a=5
i z wzoru na wierzcholek -b/2a=2
itd.
cos na pewno powinno wyjsc
jest duzo szacowania, ale prostego
tam gdzie beda jakies watpliwosci, pamietaj jakie ma byc a i c i wybieraj rozwiazania
spelniajace dla nich warunki wiekszosci i menijszosci od 0

powodzenia
5 lut 15:03
Omnibus: Dzieki bardzo
5 lut 15:17