ciąg geometryczny
Artur: Znajdź wszystkie takie liczby p,aby liczby log2 49*log7 3, logp, log9 4 tworzyły w podanej
kolejności ciąg geometryczny.
12 lut 20:55
Eta:
p= 10√2 lub p= 10−√2
12 lut 21:47
Eta:
a, b, c −−− tworzą ciąg geom. => b
2= a*c
p>0
log
249= 2log
27
| | log23 | |
a= 2log27* |
| = 2log23
|
| | log27 | |
b= logp
| | 1 | | 1 | |
log94= |
| *2*log32= |
|
|
| | 2 | | log23 | |
b
2= a*c
| | 1 | |
(logp)2= 2log23* |
| = 2
|
| | log23 | |
logp=
√2 lub logp= −
√2
p= 10
√2 lub p= 10
−√2
12 lut 21:56
Artur: a jak to obliczyć?
12 lut 21:56
Eta:
12 lut 21:56
Artur: dziękuje bardzo

12 lut 21:56