xD: tak dokładnie.
podstawiasz x
2=t i mamy
(m−4)t
2 − 4t + m−3 = 0
Δ = 16 − 4*(m−4)*(m−3) =
16 − (4m
2 − 28m + 48) =
= −4m
2 + 28m − 32 >0
−m
2 + 7m − 8 > 0 bo delta ma być większa zgodnie z założeniem od zera
Δ' = 49 − 32 = 17
√Δ=
√17
m
1 =
−7 − √17−2 = około 5,56
m
2 =
−7 + √17−2 = około 1,44
m∊(
−7 − √17−2,
−7 + √17−2)
czyli około m∊(1,44 , 5,56)
sprawdź oczywiście bo nie wiem czy to dobrze
teraz x
1+x
2= −
ba =
4m−4 >0
4(m−4) >0
4m − 16>0
m>4
i x
1*x
2 =
ca =
m−3m−4 >0
(m−3)*(m−4)>0
m=3 i m=4 ramiona skierowane w górę
m∊(−
∞, 3) ∪ (4, +
∞)
i zestawiasz
m∊(
−7 − √17−2,
−7 + √17−2)
czyli około m∊(1,44 , 5,56)
m>4
m∊(−
∞, 3) ∪ (4, +
∞)
czyli m∊(4,
−7 + √17−2)
tobie też tak wyszło, widzicie gdzieś tu błąd