matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak obliczyć pochodną?
sylwia:
3x( x−5 )
2
∊∊∊⊂
12 lut 19:41
Eta:
1 sposób f(x)= 3x( x
2
−10x+25) = 3x
3
−30x
2
+75x f
'
(x)=............. 2 sposób: f
'
(x) = (3x)
'
*(x−5)
2
+ 3x*[(x−5)
2
]
'
= 3*(x−5)
2
+3x *2(x−5) =.....
12 lut 19:46