| 1 | ||
a) Wyznacz parametr α tak,aby prosta byla prostopadla do prostej k o rownaniu y = − | x + 6 | |
| 2 |
| 1 | ||
(2sin2α + 1)*(− | ) = − 1 /*(−2) | |
| 2 |
| 1 | ||
sin2α = | ||
| 2 |
| √2 | √2 | |||
sin α = | v sin α = − | |||
| 2 | 2 |
| √2 | ||
No i wyliczam sobie sin α = | i wychodzi ladnie odp. , ale tam sa jeszcze 2 odp. wiec | |
| 2 |
| √2 | ||
domyslam sie ,ze z sin α = − | tez wyjda dwie? (Tylko zawsze myslalem ,ze nie ma odp. | |
| 2 |
Z kolei z drugiej strony :
| √2 | ||
sin α = − | ≈ − 0,7 ∊ <−1,1> | |
| 2 |
| π | 3π | π | 5π | |||||
α = | + 2kπ lub α = | + 2kπ lub α = − | + 2kπ lub α = | + 2kπ | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| π | 1 | |||
x = | + | kπ | ||
| 4 | 2 |
| 5 | π | 3 | 3π | |||||
Wiadomo,ze sinx = | i x∊( | ,π) oraz tgy = | i y∊(π, | ).Oblicz sin(x−y) | ||||
| 13 | 2 | 4 | 2 |
| 49 | ||
Bo mi wyszlo : − | ![]() | |
| 65 |
| 5 | 12 | π | ||||
sinx = | ⇒ cosx = − | dla x ∊( | ,π) | |||
| 13 | 13 | 2 |
| 3 | 3 | 4 | 3 | |||||
tgy = | ⇒ siny = − | , cosy = − | dla y ∊(π, | π) | ||||
| 4 | 5 | 5 | 2 |
| 5 | 4 | 3 | 12 | |||||
sin(x − y) = sinxcosy − sinycosx = | * (− | ) − | * | = | ||||
| 13 | 5 | 5 | 13 |
| 20 | 36 | 56 | ||||
= − | − | = − | ||||
| 65 | 65 | 65 |
| 5 | 4 | 3 | 12 | 16 | |||||
* (− | ) − [ | *(− | )] = | ![]() | |||||
| 13 | 5 | 5 | 13 | 65 |

?
| 16 | |
tak jak wyzej napisalem i to mnie meczy ![]() | |
| 65 |
ehh lepiej juz dzisiaj nic nie robie