calka
marcin: Jak obliczyc taka calke? Bo cos mi nie wychodzi. Mam takie cos: Kawalek zrobilemi nie wiem co
dalej.
| | x2 | |
∫ |
| dx= no i robie to przez czesci i mam
|
| | x2+1 | |
u'=2x v=arctgx
no i mam
=x
2*arctgx−∫2xarctgxdx
i nie wiem jak te ∫2xarctgxdx obliczyc bo jak robie dalej przez czesci to wracam do
puntuwyjscia, a moze tutaj cos zle zrobilem. Prosze o pomoc i z gory dziekuje
12 lut 19:19
marcin: wie ktos jak to rozwiazac
12 lut 20:06
mati2: to chyba całkowanie funkcji wymiernych
12 lut 20:56
Godzio:
| x2 | | x2 + 1 − 1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| x2 + 1 | | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
| | 1 | |
∫1dx − ∫ |
| dx = ... |
| | x2 + 1 | |
12 lut 20:58
marcin: dzieki za odpowiedz, to jest prostsze niz myslalem, ale nie wpadlbym na to, jeszcze raz
dziekuje i pozdrawiam.

Jeszcze takie male pytanie. Czy da sie to zrobic przez czesci tak jak ja to robilem, czy raczej
nie
12 lut 22:04
Godzio: Przez części raczej nie
12 lut 22:06