Pomozcie Kleopatrze
Kleopatra: Mam tutaj klopot z nastepujacymi zadaniami
Oblicz pole trojkata prostkatnego o bokach x, 2x-2, 2x-4 -> To tutaj zrobilam tam ze x to
moja podstawa, 2x-2 to wysokosc, a 2x-4 to przeciwprostokatna. TO wtedy pole trojkata
powinno byc (a*h)/2 i wychodzi mi potem ze (2x
2 -2x)/2 = x

?
I jeszcze takie cudo mam tutaj
Dane sa stozek w ktorym dl. promienia podstawy to 4dm a wysokosc to 18/pi dm (nie wiem
jak pi zapisac) oraz ostroslup prawidlowy czworokatny, w ktorym krawedz podstawy ma
dlugosc 4
√3dm. Wiezac ze objetosc tych bryl sa rowne oblicz kat nachylenia sciany
bocznej ostroslupa do plaszczyzny podstawy.
Ze zbioru y=(1,2,3,4,5) losujemy 1 liczbe oraz ze zbioru x=(2,3,4,5,6,7) losujemy 1
liczbe tworzac pare (x,y). Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze punkt wspolrzednych
(x,y) nalezy do prosteo o rownaniu y=2x-1
Mam nadzieje ze znajde tutaj pomocna reke
5 lut 13:19
Eta: Witam!
Pomogę Ci!
zad1/ zobacz jaki bład popełniłaś w tym zad.
boki trójkata ; x , 2x - 2 , 2x -4
założenie ; x >0 i 2x -2 > 0 i 2x - 4 >0 ( bo długości nie moga być
ujemne!
więc x > 0 i x >1 i x > 2 czyli ostatecznie
x >2
nie wiem czemu ? ... uznałaś ,ze przeciwprostokatna to 2x - 4 ?
to nie jest prawdą !
zobacz: x , 2( x- 1) , 2 ( x- 2) widzisz już przeciwprostokatną ?
najdłuższy z boków tak?
więc przeciwprostokatna to 2( x - 1)
czyli teraz zastosujemy tw. Pitagorasa tak:
x
2 + [2( x- 2)]
2 = [2( x-1)]
2
otrzymasz równanie po przekształceniu!
x
2 - 8x +12=0 Δ= 16
√Δ= 4 x
1= 6 x
2 = 2
x
2 = 2 -- odrzucamy bo nie spełnia założenia!
czyli x= 6
więc boki trójkata to ; 6, 10, 8 ( czyli i tutaj widzisz tę
przeciwprostokątną
o długości 10
P
Δ= ( 6*8)/2 = 24 [ j
2]
5 lut 16:52
Eta:
Zad2/ może zrobimy razem ? napisz czy tak chcesz ? czekam!
5 lut 16:54
Kleopatra: Nie mam nawet pomyslu zbytnio jak sie zabrac za 2 zadanie

to samo z 3 nie wychodzi mi
kompletnie
5 lut 23:12