zad.
Ulf: Dane są równanie okręgów.
x2 + y2 − 2mx − 6y + 9 = 0
(x+1)2 + (y−1)2 = 5
Dla m=1 wyznaczyć algebraicznie współrzędne punktów przecięcia okręgów.
Według moich obliczeń wychodzi x+y=3, lecz licząc trzeci raz, otrzymuję trzeci inny wynik.
12 lut 18:35
bart: pokaz jak robisz
12 lut 18:37
Ulf: uklad rownan zlozony z dwoch rownan okregow (juz po podstawieniu m=1)
12 lut 18:40
bart: no mi tez wyszlo y=3−x

narysuj okregi i sprawdz czy pasuje

aha i bedzie jescze jeden punkt przeciecia

podstaw y=3−x teraz do ktoregos z rownan
12 lut 18:53
Ulf: Czwarty raz licze i czwarty wynik...Widzę jaki to będą punkty, bo narysowalem sobie w ukladzie.
Będą to dwa punkty, leżące na prostej y=3−x, zaś wspołrzędne będą z przedziałów x (0;2) y
(3;5)
12 lut 19:00
mjeii:
12 lut 19:02
mjeii: won
12 lut 19:02
bart: ale skad przedzialy?
podstaw y=3−x do pierwszego rownania
mi wyszlo (1,2) i (0,3)
12 lut 19:06
Ulf: Szlag niech to trafi, za pierwszym razem tak miałem liczyłem i wyszło identycznie. Tak to jest
jak się robi pięc zadań naraz. Dzięki za odp..
12 lut 19:46