funkcje
NRg: funkcja y=x2 − a przyjmuje wartości ujemne dla: A)a=4 B)a=0 C)a=−1 D)a=−7
12 lut 18:28
bart: A
12 lut 18:29
NRg: a dlaczego ?
12 lut 18:31
bart:

kojarzysz wykres y=x
2 ? rysunek u gory przyjmuje on wartosci <0,
∞)
odejmujac od x
2 jakas liczbe a przesuwamy go w dol i wtedy ZW∊<−a,
∞)
12 lut 18:35
bart: a tak wgl jakas liczba x podniesiona do kwadratu nie otrzymuje nigdy wartosci ujemnych, a wiec
tak na chlopski rozum trzeba od niej cos odjac zeby wartosc byla ujemna
12 lut 18:36
NRg: teraz tak
12 lut 18:38