prosiłabym o pomoc
kasia:

w sześcianie ABCDA
1B
1C
1D
1 jak na rysunku , punkt O jest punktem przecięcia się odcinków
BC
1 i B
1C. wykaż ,że odcinek DO jest prostopadły do odcinka BC
1.
12 lut 18:13
Eta:

|a| −−−− długość krawędzi sześcianu
IDB|= |DC
1|= | BC
1|= a
√2 −−−− długość przekątnych kwadratu o boku "a"
to: ΔDBC
1 jest równoboczny o boku długości a
√2
zatem
odcinek
DO jest wysokością tego trójkąta
czyli jest prostopadły do odcinka BC
1
c.n.u
12 lut 19:41
kasia: dziękuję bardzo. pozdrawiam
12 lut 19:52
Eta:
12 lut 20:42