walec
Kamila: Przekrojem osiowym walca jest prostokat ABCD. Dlugosc bokow AB i BC oraz przekatnej AC sa
kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego o roznicy 4. Oblicz objetosc tego walca
(rozpatrz dwie mozliwosci).
W odpowiedziach wynik jest V=576π lub V=768π
Moze mi to ktos wytlumaczyc bo mi nie wychodzi taki wynik:(
5 lut 13:19
wilczka: hm, zastanawiające, policzyłam to i mi wyszlo 1138,37 π, drugiej opcji juz nie licze -.-
5 lut 13:47
wilczka: jakis blad rachunkowy sie pewnie wkradl
mozliwe ze i tym razem, bo wynik nadal nie jest idealny

ale juz jest zblizony
podstawe oznaczylam jako 2R, wysokosc H i przekatna p
2R+4=h
H+4=p
V=HπR
2=(2R+4)πR
2=2π(R
3+2R
2)
natomiast z wlasnosci trojkata prostokatnego:
(2R)
2 + H
2 = p
2
(2R)
2 + (2R+4)
2 = (2R+8)
2
rozwijając kwadraty dostaje rownanie kwadratowe:
R
2 - 4R - 12.5 = 0
Δ=
√66
R
1=2-
√16.5 < 0 więc rozwiazanie wyrzucamy
R
2=2+
√16.5
podstawiajac R
2 do wzoru na V wychodzi mi ~592,5274π
podazajac ta metoda powinien wyjsc dobry wynik
o ile sie nie robi bledow rachunkowych
5 lut 14:07