ll
kazia:

Oblicz pole zaciemnionego obszaru. Ten kwadrat jest ciemny, oprócz okręgów, ale nie umiałam
pomalować
12 lut 17:29
Niunia85:

π=3,14
pole koła=πr
2=π16=3,14*16=50,24
są 4 koła=4*50,24=200,96
pole kwadratu=16
2=256
pole zacieniowanej figury=256−200,96=55,04
12 lut 17:33
robinka: te okręgi się ze sobą stykają wszystkie ?
jeżeli tak to rozwiązanie ma postać:
Pz=162− 4π42
12 lut 17:33
kazia: Tak one wszystkie się stykają, tylko nie umiałam narysować tak idealnie
12 lut 17:47
kazia: ok. już wiem. Dziekuję bardzo
12 lut 17:55