ss
srcoll : Rozłóż na czynniki liniowe i podaj wszystkie pierwiastki wielomianu
W(x) = x3 + x2 − 5 x + 3 , jeśli wiesz, że jednym z nich jest liczba 1.
5 lut 13:04
Kappa:
wiesz napewno ,że jeżeli r= 1 --- jest pierwiastkiem wielomianu to
z tw. Bezo'u wielomian jest podzielny przez (x - r)
zatem:
Dzielimy W(x) przez (x -1) / dzielenie chyba umiesz ?
otrzymując: x2 +2x - 3
obliczamy teraz miejsca zerowe ( możesz policzyc deltę
ja rozkładem na czynniki te miejsca obliczam tak:
x2 -x +3x - 3 = x( x-1) +3( x-1) = (x-1) (x +3)
czyli x1 = 1 x2 = -3
więc W(x) = (x-1)(x-1)(x +3)
ma pierwiastki x = 1 ---- pierwiastek dwukrotny
x = 3 --- " - " jednokrotny
5 lut 16:07