d
katka...: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym:
a) którym wyrazem tego ciągu jest liczba 1?
b) ile wyrazów dodatnich ma ten ciąg?
Proszę o pomoc...
12 lut 16:14
Ajtek: a) 1 jest 15 wyrazem ciągu
b) ma 17 dodatnich wyrazów
12 lut 16:22
katka: A można spytać jak to wyliczyłeś? Bo nie wiem
12 lut 16:25
Jacek:
| | 2n | |
a) no jak którym, to piszesz 7 − |
| = 1 i liczysz,
|
| | 5 | |
| | 2n | |
b) tak samo piszesz 7 − |
| > 0 i liczysz,
|
| | 5 | |
ale się nie chce, co? lepiej odpisać rozwiązanie
12 lut 16:26
katka: cwaniak
12 lut 16:35
katka: to jak to policzyć
12 lut 16:52
katka...:
12 lut 17:05
katka: Sorki, jeszcze raz. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak ten Ajtek to obliczył
12 lut 17:59
12 lut 18:32
Ajtek: Policzyłem to tak jak napisał Jacek

.
Do a) masz napisane równanie i rozwiązujesz je.
W b) masz nierównośc i również ją rozwiązujesz

.
Rozumiesz już?
12 lut 19:40
katka: znaczy rozumiem, ale nie wiem jak Ci wyszło te 15, ja jakoś dziwnie to liczę i mi nie wychodzi

Ale wstyd
12 lut 19:47
Ajtek: O masz, coś czuję, że jednak nie rozumiesz.
Tzn. rozumiesz tylko nie potrafisz rozwiązać.
7−
2n5=1 /*5
35−2n=5
−2n=5−35
−2n=−30 /:(−2)
n=15
12 lut 19:55