równania układy równań
marlena: Za korzystanie z siłowni pobierana jest jednorazowa opłata wpisowa i opłata miesięczna. Karol
za 5 miesięcy zapłacił 510 zł,a Piotr za 10 miesięcy 885 zł Oblicz wysokość opłaty wpisowej
12 lut 16:14
Jacek:
Naprawdę nie stać Cię na napisanie prostego układu równań?
12 lut 16:23
marlena: nie nie stać mnie pomóż mi
12 lut 16:33
Jacek:
to wysil się
12 lut 16:34
marlena: to powiedz jak
12 lut 16:34
marlena: to powiedz jak zrobić to zadanie po to jest forum żeby pomagać
12 lut 16:36
blee: Zgadzam się z tym, a nie tylko się cwaniaczy, a pomóc nie chce....eh
12 lut 16:39
marlena: to pomożesz czy nie
12 lut 16:41
marlena: ej odpowiedź potrzebuje odpowiedzi
12 lut 16:43
michal: Karol zrobił tak:
Wpisowe + 5 razy opłata miesięczna = 510 zł
a Piotr zrobił tak:
Wpisowe + 10 razy opłata miesięczna = 885 zł
Jeśli wprowadzimy a za wpisowe i b za opłatę miesięczną otrzymujemy:
a+5b=510
a+10b=885
Należy wyciągnąć z jednego z podanych powyżej równań jedną ze zmiennych, np.
a=510−5b
wtedy:
510−5b+10b=885
5b=375
b=75

Opłatę miesięczną już mamy, możemy pomyśleć nad wpisowym...
a=510−5b
a=510−5*75
a=510−375=135 zł
12 lut 16:47
ICSP: Potrzebujesz odpowiedzi. Ok.
Wpłata wpisowa wynosi 135.
12 lut 16:49
Eta:
x −− kwota opłaty miesięcznej
y −−− kwota opłaty stałej
5*x+y= 510
10*x +y= 885
rozwiąż ten układ ..........
P.S. Nie jesteśmy tu po to by za Ciebie rozwiązywać banalne zadania, podajemy jedynie
wskazówki
a teraz wysil się sama i dokończ zadanie.
12 lut 16:53