iiii
mamba: Suma dziesięciu wyrazów początkowych pewnego ciągu geometrycznego o ilorazie q=2 wynosi 341.
Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu.
12 lut 16:00
mamba: Wie ktoś może jak to zrobić


Proszę o pomoc
12 lut 16:06
ICSP: s
9 = 341
a
1 =?
q = 2
| | (1 − q9) | | 511 | | 341 | |
341 = a1 |
| ⇔ 341 = a1 * |
| ⇔ 511a1 = 341 ⇔ a1 = |
| . |
| | (1−2) | | 1 | | 511 | |
Jeśli masz odpowiedzi to powiedz czy dobrze. Mogłem się również gdzieś machnąć w obliczeniach.
12 lut 16:10
mamba: Niestety nie mam odpowiedzi
12 lut 16:15
Eta:
@ ICSP
S10 = 341
odp: a1= 3
12 lut 17:55
Eta:
sorry za chochlika

oczywista− oczywistość
12 lut 18:00
mamba: Teraz to w ogóle nie wiem o co chodzi
12 lut 18:10
Eta:
2
10= 1024
teraz już wiesz?....... o co chodzi ?
12 lut 19:02
mamba: Aha, teraz wiem. Dzięki Eta
12 lut 19:40