Trygonometria
Ania: Proszę o pomoc z rozwiązaniem takiego zadania:
1. Sprawdź, czy podana równosc jest tożsamością trygonometryczną:
| tgα (1 + ctg2α) | |
| = ctgα |
| 1 + tg2α | |
12 lut 15:54
jo: | | 1 | |
Zajmij się lewą strona − za tgα podstaw |
| − wykonaj podane działania, poskracaj i |
| | ctgα | |
wyjdzie ctgα.
12 lut 16:09
Ania: podstawiam i wychodzi:
| 1 ctgα * (1 + ctg2α) | |
| i dalej mnożę przez nawias w końcu |
| |
| | 1 ctgα + ctgα | |
wychodzi coś takiego: |
| dalej sprowadzam do |
| | | |
| | 1 | | ctg2α | |
wspólnego mianownika i mi nie wychodzi ctg... ( |
| + ctg )* |
| |
| | ctg2α | | ctg2α + 1 | |
co mam dalej zrobić?
12 lut 16:31
Tequilla:
| tga(1 + ctg2a) | |
| = tga |
| 1 + tg2a | |
| tga(tgactga + ctg2a) | |
| |
| tgactga + tg2a | |
| tgactga + ctg2a | |
| |
| ctga + tga | |
| ctga(tga + ctga) | | tga + ctga | |
| = |
| |
| | | |
12 lut 16:44
Tequilla: Oczywiście na samym początku powinno być L = ctga i potem dalej przekształcenia te same.
12 lut 16:48