zadanko
elaaa: Hej! Mam takie zadanko, ale nie wiem kompletnie o co w nim chodzi

Może jest ktoś kto mi
pomoże rozwiązać?
Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli:
A=(−4,−6), B=(2,−4)
Z góry dzięki
12 lut 15:52
ICSP: 1. Wyznacz współrzędne środka odinka
2. Wyznacz równanie prostej AB
3. Wyznacz równanie prostej prostopadłej przechodzące przez S(srodek odcinka).
4. Zapisz odpowiedz
5. Podziękuj.
12 lut 15:53
elaaa: Ok. jakoś poradzę. Dzięki bardzo
12 lut 15:57
elaaa: jednak nie poradziłam
12 lut 16:23
elaaa: jednak nie poradziłam
12 lut 16:23
12 lut 16:41
ICSP: Skoki oglądałem.
12 lut 16:49
elaaa: hehe
12 lut 16:51
ICSP: S(−1;−5).
równanie prostej AB
y = ax+b
| | −4+6 | | 1 | |
a = |
| = U{2}{6 = |
| |
| | 2+4 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
−4 = |
| + b ⇔ b = −4 |
| |
| | 3 | | 3 | |
Prosta przechodząca przez Ab ma równanie:
Prosta prostopadła:
a
1*a
2 = −1
a
2 = −3
Prosta prostopadła do prostej Ab ma równanie
y =−3x + b
−5 = 3 + b ⇔ b = −8
y = −3x −8.
Tak jest w odpowiedziach?
12 lut 16:54
elaaa: Nie ma odpowiedzi, bo to nauczycielka podaje na lekcji zadania, a my nie mamy swoich książek
12 lut 16:58
ICSP: To może Eta rzuci okiem. Jak dla mnie jest dobrze. Idę na drugą serię skoków
12 lut 16:58
elaaa: Ok to Narciarz, hehe
I dzięki
12 lut 17:04