matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
katka...:
Witam! Mógłby ktoś mi pomóc
Oto zadanie: Prosta k ma postać: 2x−3y+6=0. Podaj równanie prostej równoległej do prostej k i przechodzącej przez punkt A=(−2,4)
12 lut 15:47
ICSP:
−3y = −2x − 6
2
y=
x + 2
3
Prosta równoległa:
2
y =
x + b
3
2
4
1
4 =
*(−2) +b ⇔ 4 = −
+ b ⇔ b = 5
3
3
3
2
1
y =
x + 5
3
3
12 lut 15:52
katka...:
Dziękuję Tobie ICSP
12 lut 15:56