zad
ewelinka;): zad napisac rownanie prostej LM gdzie L(3,2,1) I M(−1,4,−1) i spr czy punkt P(2,0,4) lezy na
tej prostej?
prosta wyliczylam:
LM [−4,2,2]
ROWNANIE parametryczne: x=3−4t
y=2+2t
z=1−2t
nie wiem jak spr ten punkt czy lezy na prostej:( Pomożecie
12 lut 15:45
ewelinka;):
12 lut 16:23
ewelinka;): prosze o pomoc
12 lut 16:41
ewelinka;): prosze o pomoc jeszcze raz
12 lut 16:51
AS: Sprawdzam punkt P ,podstawiam do równania x,y,z
x = 2 2 = 3 − 4*t => t = 1/4
y = 0 0 = 2 + 2*t => t = −1 sprzeczność, punkt nie należy do podanej prostej
12 lut 17:11